教員業績データベース
閉じる
カツラ ヒロミ
桂 博美
所属
京都女子大学 家政学部 食物栄養学科
職種
准教授
著書・論文歴
著書
映像で学ぶ調理の基礎とサイエンス (共著) 2015/03
著書
新食品・栄養科学シリーズ「給食経営管理論(第3版)」,57-69,87-99 (共著) 2013/04
著書
新食品・栄養科学シリーズ「給食経営管理論(第2版)」 (共著) 2010/12
著書
食物と栄養科学シリーズ「調理学」 (共著) 2006/03
著書
新食品・栄養科学シリーズ「給食経営管理論」 (共著) 2005/08
著書
新食品栄養科学シリーズ 給食経営管理論 第5版 (共著) 2021/04
著書
e食材辞典 (共著) 2011/12
著書
e食材辞典 (共著) 2007/10
論文
京都女子大学食物学会誌のあゆみ-創成期,創刊から19号まで- (単著) 2024/12
論文
調理食品とビタミン その3「調理食品とビタミンB群ービタミンB12を中心に」 調理食品と技術 29 (4),1-8頁 (単著) 2024/02
論文
調理食品とビタミン その2 「調理食品とビタミンA・カロテノイド」 調理食品と技術 29 (3),1-8頁 (単著) 2023/11
論文
Effects of varying amounts of vitamin B12 and/or folic acid in the diet on the levels of these vitamins present in the liver and plasma homocysteine of rats Ann. Nutr. Metab. 79 (suppl 1),464-465頁 (共著) 2023/08
論文
調理食品とビタミン その1「ビタミン類とその分類」 調理食品と技術 28 (4),1-7頁 (単著) 2023/04
論文
ビタミンB12供給源としての「タマゴ」と効果的な食べ方 月刊 養鶏の友 (732),20-23頁 (単著) 2023/02/01
論文
魚類に含まれる総ビタミンB12量およびその同族体の加工または保存による変化 調理食品と技術 27 (4),1-9頁 (共著) 2022/05
論文
Characterization of vitamin B12 compounds in fermented poultry manure fertilizers Agriculture 11,627-633頁 (共著) 2021/07/05
論文
ウズラ卵およびウズラ卵加工食品に含まれるビタミンB12量と供給源としての評価 京都女子大学食物学会誌 74,11-15頁 (共著) 2019/12
論文
大量調理と食中毒防止対策 日本防菌防黴学会誌 47 (2),67-73頁 (単著) 2019/02
論文
ニンジン含有カロテンの人工消化後の局在性に及ぼす調理および貯蔵期間の影響 日本調理食品研究会誌「調理食品と技術」 23 (3),10-16頁 (共著) 2017/12
論文
小魚の佃煮のビタミンB12供給源としての評価-胃内人工消化試験による評価- 京都女子大学食物学会誌 72,19-24頁 (単著) 2017/12
論文
食品とコバルト―食品に含まれるビタミンB12の話 Functional Food 8 (2),109-113頁 (単著) 2014/12
論文
調理加工食品中ビタミンB12の吸収効率-高齢者に適した食品の検討- ビタミン 88 (5,6),267-274頁 (共著) 2014/06
論文
長期保存食品中ビタミンB12の保存による変化 京都女子大学食物学会誌 68,5-10頁 (共著) 2013/12
論文
大豆たん白の給食への活用Ⅱ~工程管理・衛生管理・原価管理および食育の課題~ 日本調理食品研究会誌「調理食品と技術」 17 (1),1-5頁 (単著) 2011/06
論文
大豆たん白の給食への活用Ⅰ~栄養教諭・管理栄養士を目指す学生の評価~ 日本調理食品研究会誌「調理食品と技術」 16 (4),13-18頁 (単著) 2011/03
論文
ラット肝臓のビタミンB12貯蔵量に与えるシアノコバラミンまたはメチルコバラミン経口投与の影響 ビタミン 84 (11),532-537頁 (共著) 2010/11
論文
給食経営管理学内実習における献立計画および作業内容と労務費の関係について 日本給食経営管理学会誌 3 (1),11-18頁 (共著) 2009/03
論文
管理栄養士養成課程における給食経営管理実習の試み―原価管理、衛生管理、労務管理に焦点をあてて― 京都女子大学食物学会誌 63,5-13頁 (共著) 2008/12
論文
牡蠣含有ビタミンB12の人工消化試験後測定値に与える水煮調理の影響 京都女子大学食物学会誌 62,35-41頁 (単著) 2007/12
論文
緑茶中のビタミンB12濃度に与えるアスコルビン酸の影響 京都女子大学食物学会誌 61,1-5頁 (単著) 2006/12
論文
給食サービスが利用者の生活に及ぼす影響 日本食生活学会誌 16 (2),132-141頁 (共著) 2005/09
論文
たけのこのビタミンB12の分析 ビタミン 79 (7),329-332頁 (共著) 2005/07
論文
植物性食品とビタミンB12 47 (6),54-58頁 (共著) 2005/06
論文
Occurrence of Vitamin B12 in Green, Blue, Red, and Black Tea Leaves J. Nutr. Sci.VItaminol 50 (6),438-440頁 (共著) 2004/12
論文
Purification and Characterization of Corrinoid Compounds from a Japanese Fish Sauce Journal of Liquid Chromatography & Related Tecnologies 27 (13),2113-2119頁 (共著) 2004/07
論文
Characterization of corrinoid compounds from a Japanese black tea (Batabata-cha) fermented by bacteria Journal of Agricultural and Food Chemistry 52 (4),909-911頁 (共著) 2004/02
論文
Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae J. Nutr. Sci.VItaminol 48,325-331頁 (共著) 2002
論文
Purification and characterization of a corrinoid compound from Chlorella tablets as an algal health food Journal of Agricultural and Food Chemistry 50 (17),4994-4997頁 (共著) 2002
論文
Characterization of vitamin B12 compounds from edible shellfish, clam, oyster, and mussel International Journal of Food Sciences and Nutrition 52,263-268頁 (共著) 2001
論文
Characterization of a vitamin B12 compound in the edible purple laver, Porphyra yezoensis Biosci. Biotechnol. Biochem., 64 (12),2712-2715頁 (共著) 2000
論文
Effect of light-induced riboflavin degradation on the loss of cobalamin in milk J. Home. Econ. Jpn., 51 (3),231-234頁 (共著) 2000
論文
Characterization of vitamin B12 in an edible green laver (Entromopha prolifera) Applied Biological Science, 5,99-107頁 (共著) 1999
論文
Disordered expression of the sucrase-isomaltase complex in the small intestine in Otsuka Long -Evans Tokushima fatty rats a model of non -insulin-dependent diabetes mellitus with insulin resistance Biochimica et Biophysica Acta, 1426,126-132頁 (共著) 1999
論文
Dried green and purple lavers (Nori) contain substantial amounts of biologically active vitamin B12 but less dietary iodine relative to other edible seaweeds Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47 (6),2341-2343頁 (共著) 1999
論文
Pseudovitamin B12 is the predominant cobamide of an algal health food, spirulina tablets Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47 (11),4736-4741頁 (共著) 1999
論文
Biological activity of hydroxo-vitamin B12 degradation product formed during microwave heating Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46 (12),5177-5180頁 (共著) 1998
論文
Low sucrase activity in the small intestine of a senescence-accelerated strain of Mouse, SAMP1 Biosci. Biotechnol. Biochem 62,965-969頁 (共著) 1998
論文
Occurrence of vitamin B12 coenzymes in an halotolerant green alga, Dunaliella tertiolecta Applied Biological Science, 4,17-26頁 (共著) 1998
論文
高酸素および低酸素暴露時におけるラット肝臓中のレチノール,β-カロテンおよびα-トコフェロール量の変動 日本家政学会誌, 49 (11),1217-1222頁 (共著) 1998
論文
Isolation of two flavone glycosides from sophora and their inhibitory effects on rat small intestinal disaccharidases Applied Biological Science 3,95-102頁 (共著) 1997
閉じる